Olav Mol Carla Schot
Lisa/embRACE exclusive

Column: De allermooiste die ik in mijn leven gezien heb

Advertisement

Zondag 15 mei 2016 schreef Max Verstappen geschiedenis door op 18-jarige leeftijd, als jongste coureur ooit en als eerste Nederlander,  een Formule 1 Grand Prix te winnen. Meer dan een miljoen Ziggo-kijkers zagen hoe de Limburger op Circuit de Barcelona-Catalunya als eerste over de finish kwam en waren getuige van het legendarische commentaar van verslaggever Olav Mol: “Yo hey! Yo ho! Yo fucking ho, wat bizar!”

Vorig jaar vierde Mol zijn 25-jarig jubileum als Formule 1-verslaggever. Hij heeft een grote schare fans, maar krijgt ook de nodige kritiek te verduren. Ik ben het zelf ook echt niet altijd met hem eens. En ja, hij maakt iedere race een paar foutjes en vergist zich weleens in een naam, maar we hebben het hier niet over de verslaggeving van een golftoernooi. Het gaat bijna twee uur lang zo bloedsnel dat een vergissing snel gemaakt is. Het is me volstrekt onduidelijk hoe iemand die al jaren in Spanje woont (Mol woont aan de Spaanse Costa Blanca) het presteert om de achternaam van Spanjaard Carlos Sainz consequent uit te spreken als  “Seens”, maar dat is bijzaak en neem ik op de koop toe.

En, heel eerlijk, wat kan mij het schelen of Mol zegt dat het Marcus Ericsson is die de pits in duikt en dat het later toch Felipe Nasr bleek te zijn? Iets wat de gemiddelde kijker vanaf de bank natuurlijk vaak al ziet voordat Mol het roept, uhuh.  Ga er maar aan staan om een race van de start tot aan de finish enthousiast en foutloos te verslaan! Uiteindelijk is dat laatste ook niet waar het om draait. Afgelopen zondag werd het me meer dan ooit tevoren duidelijk:

SPORT = EMOTIE

Theo Koomen kon dat overbrengen, Jack van Gelder snapt dat en Olav Mol laat je, op het puntje van je stoel, de Formule 1 beleven alsof je er zelf bij bent.

“Sportoverwinningen zijn zo mooi en deze is de allermooiste die ik in mijn leven gezien heb,” zei Mol zondag geëmotioneerd. Ik kon niet anders dan dat, zoals zoveel Nederlanders, met tranen in mijn ogen, beamen.

“Bedankt voor een mooie, onvergetelijke Pinksterzondag, Olav! Max had de onbetwiste hoofdrol, maar jij gaf het geheel net dat extra beetje glans.”

“This is what it feels like….”Carla Schot

Carla Schot
Twitter: @CarlaSchot

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*