Column: Arrogantie ten top?

Advertisement

Click here to read this article in English

“Robin Frijns staat niet langer onder contract bij het Caterham F1 Team nu zijn contract is verlopen,” zo maakte zijn management maandag jl. bekend. Na een teleurstellend seizoen als test- en reservecoureur bij het team waarin de Limburger slechts twee keer in actie kwam tijdens de wintertests (in Jerez en Bahrein), slechts twee vrije trainingen voor zijn rekening mocht nemen (op Silverstone en in Bahrein) en een demo mocht geven in Kazan (in een Caterham van 2010) is nu een einde gekomen aan de samenwerking.

Het is nog altijd de vraag of we Caterham volgend jaar terugzien op de grid. Helaas is ook nog niet bekend hoe de nabije toekomst voor Robin Frijns eruit ziet. Dat vind ik jammer, beter gezegd: ronduit teleurstellend. Een coureur die drie jaar achter elkaar kampioen wordt in verschillende klassen heeft echt wel bewezen over de juiste kwaliteiten te beschikken, toch? Wat moet je nog meer doen om te laten zien dat je uit het juiste racehout gesneden bent?

Een zak geld op tafel leggen? Vast wel en tja, daar ontbreekt het hem nou net aan. Gek genoeg is hij er samen met zijn management niet in geslaagd die paar grote sponsors aan zich te binden die je als coureur in veel gevallen nu eenmaal nodig schijnt te hebben.

Waarom wil het (Nederlandse) bedrijfsleven niet investeren in een jongen die het, naar mijn mening, in zich heeft om Formule 1 wereldkampioen te worden? Heeft het dan echt te maken met dat imago dat aan hem kleeft dat nota bene door een Nederlandse journalist gevoed of misschien zelfs gecreëerd is? Beseft zo iemand wel wat voor impact de door hem gepubliceerde zogenaamde quote van een uitspraak van Robin heeft gehad? Zou hij ook maar enigszins spijt hebben van het moedwillig uit zijn verband getrokken verhaal dat door zijn toedoen in een landelijk dagblad viel te lezen?

Regelmatig lees ik met gefronste wenkbrauwen de reacties op nieuwsartikelen over Robin op diverse Nederlandse autosportwebsites. Zo zijn er mensen die beweren dat hij arrogant is, zwaar overschat en dat hij een te grote mond heeft. Waar zijn deze meningen in vredesnaam op gebaseerd autosportminnend Nederland?

Overschat? Lijkt me niet, maar mocht je eraan twijfelen check dan gerust zijn prestaties. Daar ontbreekt weinig aan en er valt weinig op aan te merken, toch?

Natuurlijk is het belangrijk dat je goed voor de dag weet te komen in de media. Dat geldt zeker in de Formule 1, want anders vermorzelen ze je maar al te graag. Maar ja, we hebben niet allemaal de gave om altijd maar te lachen als er een camera op ons gericht is. Maakt dat iemand meteen arrogant?

Zelf heb ik begin dit jaar het genoegen gehad Robin te mogen interviewen. Daar kijk ik met plezier op terug, mede doordat het een leuk gesprek was met een doodgewone jongen die een doel voor ogen heeft en daar al jaren keihard voor werkt. Robin nam uitgebreid de tijd en praatte honderduit over zijn passie voor de sport en zijn hoop op een plek binnen de koningsklasse van de autosport om te kunnen laten zien wat hij in huis heeft.

Kwam hij arrogant over? Nou, nee hoor! Eerder verlegen en in ieder geval bescheiden. Geloof me, ik heb het ook wel eens anders meegemaakt met interviews. Ik zal geen namen noemen, want weet je; misschien had die coureur in kwestie met wie ik een minder leuk interview had gewoon zijn dag niet, zoals ons allemaal weleens overkomt.

Het is zo verdomd makkelijk iemand in een paar regels neer te halen. Zelfs als ik naar de Formule 1 uitzendingen op Sport 1 kijk, hoor ik een middelmatige presentator die als gastheer fungeert voor de ‘kenners’ (hou me ten goede, naar een enkeling met verstand van zaken luister ik wel graag) keer op keer verkondigen dat Frijns een probleem heeft met de media. Kijk, dat noem ik nu pas echt de arrogantie ten top. De man in kwestie mag dan misschien veel verstand hebben van voetbal, maar van Formule 1 heeft hij in ieder geval geen kaas gegeten. Dergelijke opmerkingen louter gebaseerd op ‘van horen zeggen’ kun je dan maar beter achterwege laten.

Gelukkig bestaan er ook nog mensen die coureurs op hun talent en/of prestaties beoordelen. “Robin, ik hoop dat het je lukt ergens een goed racestoeltje te bemachtigen voor 2015, zodat je kunt doen wat je zo graag wilt en weer eens kunt laten zien waar je zo verschrikkelijk goed in bent: racen!”

(Foto Robin Frijns: GP2 Series Media Services)

Carla Schot

 

Carla Schot
Twitter: @CarlaSchot

Share Button

One comment

  1. Haye, Bleekemolen (sr), Lammers, Rothengather, Verstappen (sr), Albers, Doornbos. Geen Philips, Shell, Akzo, Heineken, Bavaria, Grolsch, (drank mag nu niet meer). Lammers had een jaartje backing van Samson. Van de huidige generatie heeft Giedo wat geld van schoonpa Boekhoorn, maar is het genoeg? Blijkbaar niet.

    Mijn advies? Er zijn zoveel mooie raceklasses tegenwoordig: DTM, TUSC, WEC, VLN, Porsche cup series, enz, enz.
    Laat die Formule 1 lekker z’n graf graven. Wordt een broodrijder zoals Jeroen Bleekemolen. Die woont gewoon in Monaco.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*