• Column Meindert van Buuren Jr: Een valse start van een veelbelovend seizoen
  • Column Meindert van Buuren Jr: Een valse start van een veelbelovend seizoen
  • Column Meindert van Buuren Jr: Een valse start van een veelbelovend seizoen

Column Meindert van Buuren Jr: Een valse start van een veelbelovend seizoen

Advertisement

Afgelopen weekend vond op Motorland Aragón het openingsweekend van het Formule Renault 3.5-seizoen plaats. Na een goede start in de eerste race wist ik vanaf P3 de leiding in de wedstrijd te pakken. Hoewel ik de hele race wist te domineren en als eerste over de finish ging bleek al snel dat ik een valse start had gehad. Ik kreeg een tijdstraf van twintig seconden waardoor ik uiteindelijk als vijfde werd geklasseerd.

Vlak voor de start vielen de toeren weg, dus stapte ik op het gas. Ik had mijn voet wel op de rem, maar toch begon de auto te rollen. Als ik op dat moment op de rem was gaan staan had ik meteen bij de start twintigste gelegen, dus besloot ik toch maar te gaan.

De lichten gingen uit toen ik bewoog, dus was het gelukkig geen mega valse start. Vandaar dat ik een tijdstraf kreeg in plaats van een drive-through penalty. De pace was gelukkig heel goed. Ik reed vijf à zes seconden weg bij de nummer twee en werd uiteindelijk toch nog vijfde. Dat, terwijl ik de dag ervoor toch een beetje in de stress had gezeten.

In de training hadden we bij de afstelling van mijn auto iets geprobeerd met het differentieel en niet met die van mijn teamgenoot Matthieu. Als je er dan niet bij zit qua tijden maak je je toch zorgen. Gelukkig wist ik me zaterdag als vierde te kwalificeren en profiteerde ik van de technische afkeuring van de auto van Malja waardoor ik de race vanaf P3 mocht starten. Natuurlijk was het vreselijk jammer dat ik door dat foutje die tijdstraf kreeg, maar de openingsrace maakte in ieder geval wel duidelijk welk potentieel erin zat.

Op zondag ging het wat minder in de kwalificatie. Nadat het tijdens de 2.0 had geregend hadden wij te maken met een opdrogende baan. In mijn laatste snelle ronde had ik een overstuur-momentje waardoor ik niet verder kwam dan P13.

We moesten starten achter de safety-car waarna de rode vlag uitging en er steeds minder racetijd overbleef. In de resterende twintig minuten wist ik uiteindelijk van P13 op te klimmen naar P6.

Nu hebben we even rust om vervolgens twee races achter elkaar te rijden op twee totaal verschillende circuits waar ik enorm naar uitkijk; Monaco en Spa. Monaco is een high downforce circuit met veel bochten waar het er met name om draait dat je een ritme ziet te krijgen en de auto uit de muur weet te houden. Spa is juist een hoge snelheidscircuit waar de flow erin gaat. Ik kan niet wachten om weer op beide circuits te rijden.

Terugblikkend op het weekend in Aragón denk ik dat ik heb kunnen laten zien dat ik hard kan rijden en dat ik mee kan vechten voor het kampioenschap. Laten we het er maar op houden dat dit een valse start van een veelbelovend seizoen was.

Meindert van Buuren Jr.
Racing driver for Lotus WSR FR3.5 Junior Team
Twitter: @Meindertvbuuren

 

(Foto’s: Dutch Photo Agency)

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*