• Column Meindert van Buuren Jr.: Testen en banden sparen
  • Column Meindert van Buuren Jr.: Testen en banden sparen
  • Column Meindert van Buuren Jr.: Testen en banden sparen

Column Meindert van Buuren Jr.: Testen en banden sparen

Advertisement


De afgelopen maand stond in het teken van testen. Doordat ik dit seizoen voor een ander team rijd is dat even wennen, maar het team is goed en datzelfde geldt voor de auto, dus dat went snel.

Zoals ik in mijn vorige column vertelde zijn er dit jaar een paar nieuwe regels ingevoerd. Eén daarvan is dat we dit seizoen het halve raceweekend op low downforce zullen rijden en de andere helft op high downforce. Natuurlijk werd hier daarom tijdens de tests veel aandacht aan besteed.

Iedereen verwachtte dat we op low downforce weinig grip zouden hebben, maar dat viel reuze mee. Op de rechte stukken ga je harder, maar in de bochten geldt het tegenovergestelde en lever je juist veel in qua snelheid. Het verschil in rondetijden viel heel erg mee, want die tijden op low downforce bleken op Motorland maar een halve seconde langzamer te zijn dan op high downforce.

Verder werd er tijdens het testen veel aandacht besteed aan het gebruik van DRS, waar dit seizoen ook andere regels voor gelden, en werden er veel pitstops geoefend. De tweede testdag op Motorland stond voor mij bijna geheel in het teken van het oefenen van pitstops.

Terwijl mijn teamgenoot, Matthieu Vaxivière, veel kwalificatie-simulaties deed, was mijn programma vooral gericht op langere runs oftewel race-simulaties. Matthieu eindigde beide testdagen bovenaan. Ik slaagde er net niet in dat perfecte rondje te rijden op nieuwe banden, maar ik denk dat het wel goed komt tijdens de raceweekenden.

Zo had ik na de laatste test nog een nieuw setje banden over en een setje waar ik maar één run op gereden heb. Ik weet bijna zeker dat niemand anders dat gelukt is. Zo begin ik dus goed aan het eerste raceweekend en daar worden nu eenmaal de punten verdeeld; dat gebeurt niet tijdens de tests.

Meindert van Buuren Jr.
Racing driver for Lotus WSR FR3.5 Junior Team
Twitter: @Meindertvbuuren

 

(Foto’s: Dutch Photo Agency)

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*