Getty Images/Red Bull Content Pool

FIA publiceert regels nieuwe kwalificatiesysteem

Advertisement

De autosportfederatie FIA heeft donderdag de regels van het nieuwe eliminatiesysteem voor de kwalificatie bevestigd. Volgens motorsport.com heeft de F1-commissie de aanpassingen aan de Sporting Regulations unaniem geaccepteerd.

Door de veranderingen in artikel 33 in de regelgeving ziet de kwalificatie op de zaterdagen er vanaf Australië als volgt uit:

Q1) Van 14:00u tot 14:16u mogen alle auto’s het circuit op. Na zeven minuten zal de langzaamste coureur in de tijdlijst afvallen en zal zijn tijd niet meer bijgehouden worden. Hij moet terugkeren naar de pitstraat en mag geen deel meer nemen aan de rest van de kwalificatie. Diezelfde procedure herhaalt zich dan na 8,5 minuut, 10 minuten, 11,5 minuut, 13 minuten en 14,5 minuut na de start van de sessie.

Aan het einde van de sessie mogen alle coureurs hun huidige ronde afmaken. Ook daarna valt de langzaamste coureur af. Er blijven vijftien auto’s over om door te stromen naar Q2.

Q2) Van 14:24u tot 14:39u mogen de vijftien overgebleven auto’s het circuit op. Na zes minuten zal de langzaamste coureur in de tijdlijst afvallen en zal zijn tijd niet meer bijgehouden worden. Hij moet terugkeren naar de pitstraat en mag geen deel meer nemen aan de rest van de kwalificatie. Diezelfde procedure herhaalt zich dan na 7,5 minuut, 9 minuten, 10,5 minuut, 12 minuten en 13,5 minuut na de start van de sessie.

Aan het einde van de sessie mogen alle coureurs hun huidige ronde afmaken. Ook daarna valt de langzaamste coureur af. Er blijven acht auto’s over om door te stromen naar Q3.

Q3) Van 14:46u tot 15:00u mogen de acht overgebleven auto’s het circuit op. Na vijf minuten zal de langzaamste coureur in de tijdlijst afvallen en zal zijn tijd niet meer bijgehouden worden. Hij moet terugkeren naar de pitstraat en mag geen deel meer nemen aan de rest van de kwalificatie. Diezelfde procedure herhaalt zich dan na 6,5 minuut, 8 minuten, 9,5 minuut, 11 minuten en 12,5 minuut na de start van de sessie.

Aan het einde van de sessie mogen alle coureurs hun huidige ronde afmaken. Na deze laatste ronde zal de definitieve classificatie vaststaan. Als het nodig is zullen de pauzes tussen de sessies en eliminaties worden aangepast zodat Q3 niet aangetast wordt.

De eerste kwalificatiesessie van het seizoen is op zaterdag 19 maart om 07:00u Nederlandse tijd.

Share Button

One comment

  1. Voor mijn gevoel veranderd er hierdoor niet veel. De bankerlaps zullen echte flying laps worden waarna de top weer de pits in duikt. De mindere goden zullen hun banden niet meer sparen voor een laatste run maar nu eerder nog een keer naar buiten gaan. Zeker op het gebied van de start opstelling verwacht ik geen effect. Niet dat ik er negatief tegenover sta, ik denk alleen dat het geen oplossing is voor een probleem wat ook niet bestaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*