Red Bulls Hongarije
Getty Images/Red Bull Content Pool

Geen gridstraffen voor Red Bulls in Hongarije na discussie 107%-regel

Advertisement

Daniel Ricciardo en Max Verstappen zullen zondag de Grand Prix van Hongarije vanaf de tweede startrij aanvangen ondanks een discussie over de 107%-regel die na afloop van de kwalificatie in de paddock in Hongarije ontstond. Ricciardo start de race vanaf P3, Verstappen vanaf P4.

Q1 stopte met nog een ruime minuut op de klok door een crash van Rio Haryanto. Het was de vierde keer dat het eerste deel van de kwalificatie werd onderbroken door een code rood. Op het moment dat Q1 werd afgevlagd voldeden elf coureurs niet aan de 107%-regel (coureurs moeten tijdens Q1 binnen 107% van de snelste tijd in de sessie zitten. Die regel is in 1996 in het leven geroepen om de kwaliteit in de koningsklasse van de raceklasse te waarborgen): Daniel Ricciardo, Max Verstappen, Valtteri Bottas, Jolyon Palmer, Felipe Massa, Kevin Magnussen, Nico Hülkenberg, Marcus Ericsson, Pascal Wehrlein en Rio Haryanto.

Renault diende een officieel verzoek in bij de FIA en vroeg om toestemming om Palmer te laten starten ondanks dat hij niet aan de 107%-regel voldeed waarna alle coureurs die niet aan de regel voldeden ter discussie kwamen.

Na urenlang overleg werd besloten de 107%-regel uitsluitend te laten gelden voor de coureurs die niet door waren naar Q2, d.w.z. Palmer, Massa, Magnussen, Ericsson, Wehrlein en Haryanto. In plaats van de kwalificatietijden gelden voor betreffende coureurs de tijden zoals genoteerd in de derde en laatste vrije training die zaterdagochtend werd verreden. Hierdoor worden hun gridplaatsen bepaald aan de hand van de uitslag van de derde training. Opmerkelijk genoeg verandert er hierdoor niets aan de startopstelling, omdat de volgorde van beide uitslagen gelijk is.

De FIA liet weten dat er geen bezwaar kon worden gemaakt tegen dit besluit.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*