• Haas toont eerste Amerikaanse F1-auto sinds 1986
  • Haas toont eerste Amerikaanse F1-auto sinds 1986
  • Haas toont eerste Amerikaanse F1-auto sinds 1986

Haas toont eerste Amerikaanse F1-auto sinds 1986

Advertisement

Het Haas F1 team, de enige nieuwe toevoeging aan het startveld voor dit seizoen, heeft zondag de auto waarmee zij zich willen gaan meten met de gevestigde orde onthuld: de Haas VF-16. De auto met Ferrari-aandrijving is de eerste Amerikaanse F1-bolide sinds die van het niet-gerelateerde Haas Lola, 30 jaar geleden.

In april 2014 kreeg Haas, onder leiding van NASCAR-teameigenaar Gene Haas, van de FIA te horen dat ze in 2015 aan de start mochten staan van de Grand Prix van Australië 2015. Dit bleek echter niet haalbaar, maar voor 2016 is het wel gelukt om alles rond te krijgen. De Formule 1 kan daardoor dit seizoen de eerste nieuwkomer sinds 2010 verwelkomen.

“Onze filosofie achter de VF-16 was om het de beste evolutie van een goede Formule 1-wagen te maken,” verklaart teambaas Günther Steiner. “We zijn een nieuw team, dus hebben we gekeken naar wat de succesvolle teams aan het doen waren om ons een basisrichting te geven voor ons design. We hebben veel ervaren ontwerpers die hard hebben gewerkt om vanuit een aerodynamisch perspectief kleine dingen te ontwikkelen die samen veel opleveren. Onze technische partner Ferrari heeft de krachtbron geleverd, en dat heeft bepaald hoe de achterkant van de auto eruit moest zien.”

Hoewel het team nieuw is in de sport, zijn de coureurs wel oude bekenden: Romain Grosjean komt over van Lotus en Esteban Gutierrez kruipt na een jaar als testcoureur bij Ferrari weer fulltime achter het stuur. Hen ligt gelijk druk op de schouders: volgens Steiner is het doel van het Haas F1 Team is om nog dit jaar punten te scoren. “Eerst moeten we er staan en laten zien dat we dit voor elkaar kunnen krijgen, dat we races kunnen uitrijden, dat we gerespecteerd worden door de fans en door andere teams in het paddock. En dan willen we punten scoren.”

Esteban Gutierrez was zaterdag al even in de teamkleding te zien, nadat hij voor promotionele doeleinden een installatieronde met de nieuwe auto reed op het Circuit de Barcelona-Catalunya. De Haas VF-16 komt morgen, op de eerste dag van de wintertest, dus niet helemaal voor het eerst in actie.

Foto’s: Haas F1 Team

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*