In tegenstelling tot de meeste coureurs is hij niet vanuit de karts in de autosport terechtgekomen. “Als ik een kart zou krijgen, wilde mijn zus een paard…dus meer dan af en toe een zondagmiddagje in Mijdrecht karten werd het niet.”
Dankzij zijn talent en uitzonderlijke gedrevenheid wist hij het tot succesvol Clio Cup-rijder te schoppen, maar zijn ambitie reikt verder.
In zijn tienerjaren ging hij met zijn vader mee naar het circuit. Pa Langeveld was manager van het Mitsubishi Cavallino Carisma Racing Team in het Dutch Touringcar Championship (DTCC). “Waanzinnig gaaf in die tijd, maar dat stopte. Daarna ben ik heel lang niet meer op het circuit geweest, totdat ik in aanraking kwam met iemand die bij de KNAF (Knac Nationale Autosport Federatie) werkzaam was.” Bij de KNAF mocht Langveld aan de slag om allerhande klusjes te doen. Toen hij een keer meeging naar een raceweekend waar hij mocht schoonmaken, banden wegbrengen, banden ophalen ontstond de droom om zelf te racen. Hij twijfelde dan ook geen seconde toen er vanuit de rallysport een talenjacht werd georganiseerd en deed mee aan de KNAF Talent First.
Zonder ooit iets te hebben gedaan in de autosport, met nog maar net zijn rijbewijs op zak, won hij in 2007 de talentenjacht. Daarmee kon hij in datzelfde jaar een seizoen lang in een Ford RST in de Rallycross rijden op het Eurocircuit in Valkenswaard. De winnaar zou het jaar erop in de Mitsubishi Colt MK Rally gaan rijden. Dat lukte net niet; Langeveld werd tweede achter Jan Timo van der Marel. Op de terugweg naar huis zei mijn vader: “Ik ga nog één ding voor je doen. Ik ga een race BMW-tje kopen waarmee je een cursus kunt doen bij de rensportschool.”
Zes zaterdagmiddagen ging de Sassenheimer op cursus. Doordeweeks was hij ’s avonds in de schuur te vinden waar hij zelf zijn auto prepareerde. Langeveld won de cursus en pakte de Slotenmaker trofee. Hij moest vervolgens zelf op zoek naar sponsoring en maakte een sponsor-participatieplan. “Ik kom niet uit een familie met ontzettend veel geld. Ik heb het zeker niet slecht, maar mijn vader heeft geen eigen bedrijf, dus we moesten het toch een beetje met sponsoring bij elkaar krijgen. Ik was wel gepassioneerd en dan met name van de competitie. Ik wilde koste wat het kost winnen, winnen, winnen!”
Langeveld zette zijn zinnen op de Suzuki Swift Cup, “want dan reed ik op A-evenementen op Circuitpark Zandvoort en kwam ik op tv.” Door zich in die klasse in de schijnwerpers te rijden hoopte hij op een doorgroei naar de Clio Cup. “Het was een droom om in die Clio’s te rijden.” Een mailtje naar de Suzuki Swift Cup kwam terecht bij Dillon Koster, eigenaar van Certainty – het team waarvoor Langeveld inmiddels uitkomt in de Clio Cup. Na een gesprek met Koster wist Langeveld dat hij de taak had om EUR 35.000,- bij elkaar te krijgen. Bij een testdag op het circuit troffen de twee elkaar weer. Koster had genoeg gezien om te weten dat hij Langeveld in zijn raceteam wilde hebben. Dankzij diverse relatief kleine sponsoren, waaronder een buurman, en een iets grote sponsor zijnde de compagnon van Koster, wist Langeveld genoeg geld bij elkaar te krijgen om te kunnen beginnen.
Inmiddels rijdt hij sinds 2008 voor Certainty. Dat is best lang. Te lang? “Eigenlijk moet ik door, maar aan de andere kant ben ik hier ook werkzaam. Ik regel de logistiek, de planning en ik houd de budgetten bij. Op de achtergrond regel ik alles voor het team, ook voor de Clio Cup.”
Certainty heeft een evenemententak en een raceteam dat bestaat uit een A- en B-niveau. De Clio Cup is het A-niveau, de DRDO en DNRT behoren tot het B-niveau, waarin met name hobbyrijders actief zijn.
“Ik ben zelf ook ondernemer en heb een eenmanszaak, maar een groot deel van mijn inkomsten haal ik uit coaching, een stukje marketing, een stukje sponsoring en door hier de boel te runnen. Die werkzaamheden zijn veelal met dit team verweven. Ik doe alles op het gebied van autosport, zoals het begeleiden van evenementen. Ook geef ik racecursussen aan beginnende racers en ben ik instructeur. Mijn focus ligt echter op één-op-één coaching waarbij ik les geef aan mensen die hun racelicentie hebben gehaald die verder willen komen in de autosport. Daarnaast neem ik steeds meer de rol van engineer op me door data-analist te zijn. Als je met mij gaat testen kan ik de laptop eraan hangen om de data te bekijken.”
Terug naar de Clio Cup; halverwege het seizoen staat Langeveld er momenteel heel goed voor. Vorig jaar kwam hij één punt tekort om kampioen te worden (Sebastiaan Bleekemolen pakte de titel). Nu heeft hij met 136 punten de leiding in het kampioenschap, heeft hij een voorsprong van 44 punten op de huidige nummer twee, Loris Hezemans, en staat hij 52 punten voor op regerend kampioen Sebastiaan Bleekemolen. “Voor mij is dit een jaar waarin ik het niet op één punt wil laten aankomen en dat lukt tot op heden erg goed. Het team draait goed, de set-up is goed. In de autosport is het zo dat niet alleen de rijder goed moet zijn, maar ook het team eromheen. We hebben er jaren over gedaan om de juiste mensen te vinden. Dat hebben we nu super voor elkaar. De doelstelling voor het resterende deel van het seizoen is zoveel mogelijk winnen en zo vroeg mogelijk het kampioenschap binnen zien te halen om de nare smaak van vorig jaar weg te spoelen.”
Die nare smaak ontstond niet alleen doordat hij vorig seizoen één punt te kort kwam om kampioen te worden. Twee maanden na afloop van het seizoen volgde per post het bericht dat een collega-rijder, die voor hem was gefinisht, uit de uitslag was geschrapt, omdat de door hem gebruikte brandstof niet conform de richtlijnen was. Even leek het erop dat Langeveld alsnog het kampioenschap pakte. De desbetreffende gediskwalificeerde coureur stapte echter naar het Hooggerechtshof in Brussel. Vanwege een vormfout werd alles teruggedraaid en behield Bleekemolen de titel.
Als het gespreksonderwerp verandert en we het over de sleutel tot het succes krijgen wordt eens te meer duidelijk hoe ontzettend gedreven de 27-jarige coureur daadwerkelijk is. “In het begin van mijn carrière heb ik hoogte- en dieptepunten beleefd. In 2009 kwam ik iemand tegen die mij ontzettend goed kon begeleiden: Herman de Jager. Als ik hem niet was tegengekomen had ik waarschijnlijk niet meer in de autosport gezeten. Dankzij hem ben ik gaan presteren, al moet je het natuurlijk ook zelf willen. Kijk, daar begint het mee. Je moet er alles aan doen om te winnen. Als je bereid bent om alles te doen om te winnen dan kun je ergens komen. Tegenwoordig wordt alles voor die jongens gedaan. Ze hoeven alleen maar in die auto te stappen. Daar word je laks van. Het analyseren van data wordt vergeten. Dat is juist ontzettend belangrijk, maar die wil en drive moet je zelf hebben. Neem nou Max Verstappen….Max moest ook zelf dingen doen. Zelf aan zijn kart sleutelen, zelf weten waarom een afstelling veranderd werd en wat dit voor invloed had.”
Jonge rijders die de ambitie hebben om ver te komen in de autosport wil hij als boodschap meegeven: “Zorg ervoor dat je goed begeleid wordt door de juiste mensen. Dan heb ik het niet alleen over de engineer die je naast je moet hebben, want je moet ook iemand hebben die weet wat autosport is; iemand die weet wat erbij komt kijken en wat op bepaalde momenten belangrijk is. Je moet ook kunnen omgaan met druk en met spanning. Het gaat er niet alleen om wat je op de baan doet met de lijnen en dergelijke. Je moet ook dondersgoed begrijpen waarom je wel of niet hard gaat. Waarom heb je onderstuur of overstuur? Waarom heb je balans of juist niet? Als je dat goed begrijpt en daar goed mee bezig bent dan kun je ‘een grote’ worden. Daar ben ik van overtuigd.”
Over zijn eigen ambities kan Langeveld nog niet te veel loslaten. “Ik ben intensief bezig voor volgend jaar. Ik zou dolgraag in de toerwagens (WTCC of TCR) uitkomen. Aan de TCR doen allemaal verschillende merken mee. Het is iets goedkoper dan het WTCC en heeft in mijn optiek veel potentie. Al ontbreekt het me op dit moment nog aan de financiële middelen om in die klasse te rijden is dat wel waar ik nu naartoe werk.”
Langeveld snapt dat je sponsoren meer moet bieden dan alleen een sticker op de auto en is daar dan ook dagelijks mee bezig. “Ik doe veel op het gebied van marketing door middel van de livery van de auto maar ook via social media. Ik wil meer betekenen voor mijn sponsoren en hen iets meer geven dan ze verwachten.” Niels Langeveld denkt zich op bepaalde vlakken te onderscheiden van andere coureurs. “Soms missen coureurs die drive om er alles voor te willen doen. Ik probeer me te onderscheiden door niet alleen hard te kunnen racen maar ook alles eromheen te snappen. Te snappen waarom bepaalde dingen met de afstelling gebeuren, waarom je wel of niet hard gaat. Door de materie te begrijpen en urenlang te kijken naar data, video’s en door vragen te stellen, heel veel vragen te stellen. Ik ben momenteel erg met het mentale gedeelte bezig. Ik heb het gevoel dat dat mij zo snel maakt en dat ik daardoor races ben gaan winnen. Ik hoop dat dat me nog heel veel gaat brengen. Als ik straks de kans krijg in die klasse hoop ik, met de bagage die ik nu heb, mezelf meteen te kunnen laten zien!
De eerstvolgende race in de Clio Cup vindt plaats op 1 augustus tijdens de Gamma Racing Day in Assen.
Voor meer informatie over Niels Langeveld klik je hier. Meer weten over Certainty? Klik dan hier.
Tekst: Carla Schot
Foto’s: embRACE exclusive by Lisa