Column: Het Geluid van de Stilte

Advertisement

Click here to read this editorial in English

Laatst had ik voor F1only een interview met een coureur. Na afloop vroeg iemand me wat hij had gezegd. Tja, ik kon niet anders dan antwoorden met: “Niet veel.” Want, wat zeggen coureurs tegenwoordig nog? Dan heb ik het over interviews, maar ook over de persconferenties tijdens een Grand Prix weekend. Niet alleen de motoren in de Formule 1 zijn een stuk stiller geworden, maar ook de coureurs. Ze mogen namelijk helemaal niets zeggen van het team waar ze voor rijden maar ook niet van de sponsors. Een foutje is namelijk zo gemaakt en wie weet wat dat voor consequenties zou kunnen hebben.

Sinds het vertrek van Mark Webber uit de Formule 1 hoor ik echt alleen nog maar voorgeprogrammeerde coureurs allemaal hetzelfde zeggen. “Het was een goede dag voor het team, ik bedank het team voor het harde werken en de goede auto” of “Jammer van de teleurstellende resultaten, maar we zullen er alles aan doen om de volgende race sterker terug te komen.” Heel interessant allemaal, NOT! Hoe saai wil je het hebben? Natuurlijk mag je de coureurs daar niet te schuld van geven, want het zijn nu eenmaal teamorders. Een overvloed aan teamorders en regels op en naast de baan die de sport echt niet leuker maken.

Zelfs de media doen er gewoon zo nu en dan een schepje bovenop. Jules Bianchi werd eerder dit jaar in Parijs beroofd van zijn horloge. De beroving leek bijzaak, maar het feit dat hij voor het hotel een sigaretje stond te roken werd breed uitgemeten in de pers. Dat roken kon natuurlijk echt niet en werd als “not done” beschouwd. Kom op jongens….schei toch uit.

Gelukkig hebben we de niet te beteugelen Kimi nog, al is de vraag voor hoe lang. Voor degenen die nog altijd niet begrijpen waar ‘The Iceman’ zijn populariteit aan te danken heeft (buiten het feit dat hij een voormalig Formule 1 wereldkampioen is)….Kimi is anders, Kimi is tegendraads en dat vinden de fans leuk. Dat vinden ze lekker, daar houden ze van.

Ik zeg niet dat Formule 1 weer sex, drugs en rock ’n roll moet worden zoals in de jaren zeventig. Dat zou onmogelijk en zelfs absurd zijn, maar een beetje meer vrijheid voor de hoofdrolspelers op en naast de baan zou niet verkeerd zijn. Niks zo saai als altijd maar binnen de lijntjes te moeten blijven!

(Foto boven: Ferrari S.p.A.)

Carla Schot

 Carla Schot
Twitter: @CarlaSchot

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*