• Interview met GP3-coureur Ralph Boschung
  • Interview met GP3-coureur Ralph Boschung
  • Interview met GP3-coureur Ralph Boschung
  • Interview met GP3-coureur Ralph Boschung
  • Interview met GP3-coureur Ralph Boschung
  • Interview met GP3-coureur Ralph Boschung

Interview met GP3-coureur Ralph Boschung

Advertisement

Komend weekend vindt de zevende ronde van de GP3-kalender plaats in Rusland. Eén van de deelnemers aan het huidige GP3-kampioenschap is de Zwitserse coureur Ralph Boschung die in zijn rookie-seizoen in de serie naast teamgenoten Mathéo Tuscher en Pål Varhaug uitkomt voor het eveneens Zwitserse Jenzer Motorsport. EmbRACE exclusive stelde Boschung een paar vragen in de aanloop naar het raceweekend in Sotsji.

Je bent net 18 jaar geworden. Op welke leeftijd en waar ben jij begonnen in de autosport?

Ik begon al met karten toen ik een jaar of vijf of zes was, maar startte pas met wedstrijden in Zwitserland rond mijn elfde.

Waarom wilde je coureur worden?

Het ging eigenlijk vanzelf. Na iedere race wilde ik meer; meer succes, meer uitdaging. Dat is in de loop der jaren niet veranderd, want ik wil mezelf nog steeds verbeteren en meer bereiken.

Wat heb je tot nu toe bereikt?

Wat af te lezen valt uit de resultaten is slechts het bewijs van hetgeen je in de ogen van de buitenwereld bereikt hebt. De paar races die ik gewonnen heb en de keren dat ik in mijn single-seater carrière tot nu toe op het podium heb gestaan waren geweldig. Interessanter voor mij is wat ik persoonlijk bereikt hebt en de vooruitgang die ik tot nu toe heb geboekt. Er is nog altijd een lange weg te gaan om mijn uiteindelijke doel te bereiken, maar daar gaat nu eenmaal een hoop tijd en werk aan vooraf.

Hoe moeilijk is het om als jonge coureur de ladder richting de absolute top te beklimmen?

Ik denk dat het voor iedere coureur, ongeacht de leeftijd, moeilijk is om de top te bereiken. Zeker financieel gezien, want daar draait het momenteel in grote mate om hoe moeilijk dat ook te accepteren is. Maar, ik geef niet op en blijf positief wat de toekomst betreft.

Hoe is het om voor Jenzer Motorsport te rijden? Voel je je thuis binnen het team? Je  bent een Zwitserse coureur die voor een Zwitsers team rijdt. Maakt dat het makkelijker?

Het is fantastisch, al is het moeilijk om onder woorden te brengen hoe geweldig het is. Ik voel me erg thuis in dit team en vind het echt fijn om met hen te werken. Het is een extra motivatie dat zowel het team als ikzelf de Zwitserse vlag vertegenwoordigen. 

In de tussenstand in het kampioenschap bezet je momenteel met 27 punten de tiende plaats. Wat vind je van je rookie-seizoen in de GP3 tot nu toe?   

Redelijk goed wel. Natuurlijk vind ik dat het beter kan, maar dit hoort allemaal bij het leerproces. Ik ben blij dat ik al een keer op het podium heb gestaan en dat ik de jongste uit de GP3-geschiedenis ben die dat heeft bereikt. Nu wil ik meer, maar dat heeft tijd nodig. In de races weten we erg consistent te zijn en in de punten te eindigen, maar de kwalificatie is onze zwakke plek. Daar werk ik zelf aan, maar ook de auto was de afgelopen twee ronden technisch niet in orde. 

Wat was het doel dat je aan het begin van het seizoen voor ogen had en hoe is dat nu met nog zes races te gaan? 

Ik leg mezelf nooit vastomlijnde doelen op, maar probeer alleen mijn uiterste best te doen met de middelen die ik tot mijn beschikking heb en dan zie ik wel waar ik aan het eind van het jaar sta.

Wat is je favoriete circuit van de huidige GP3-kalender en waarom?

Ik heb op de meeste circuits nog niet eerder gereden, dus is het vrij lastig om daar een uitspraak over te doen. De Red Bull Ring vind ik wel heel leuk met de hoogteverschillen en heftige remzones bergopwaarts en Spa-Francorchamps, met de snelle vloeiende bochten, is erg leuk.

Op welk circuit waar je nog niet eerder gereden hebt zou je graag een keer willen racen?

Sotsji ziet er gaaf uit op video’s en hetzelfde geldt voor Bahrein. Ik zou ooit graag eens op Imola willen racen.

Heb je een favoriet Formule 1-team en of –coureur?

Nee, niet echt. Wat de teams betreft heb ik bewondering voor Williams en Mercedes, omdat je echt de passie voelt dankzij de historie die ze hebben.

Wat beschouw jij als het hoogtepunt van je carrière tot nu toe?

Het podium in Silverstone dit jaar in de GP3 en mijn overwinning in de Formula BMW Talent Cup finale. Ik was toen veertien jaar.

Waarin onderscheid jij je van andere GP3-coureurs? Wat is jouw sterkste punt?

Dat is niet aan mij. Dat moeten anderen maar beoordelen. Ik ken mijn kwaliteiten, maar weet ook waaraan ik nog moet werken. Ik weet dat ik onder moeilijke omstandigheden in staat ben om mentaal sterk te blijven om er vervolgens sterker uit te komen.

Wordt het makkelijker of juist moeilijker om sponsors te vinden hoe hoger je komt op de raceladder? Wie zijn je sponsors?

Hoe hoger je wilt gaan, hoe meer geld je nodig hebt. Zo simpel is het. Nu heb ik Citollin Polli Contruction, B63 Energy Drink, Hublot, Modern Times en Avanthay Partners als sponsors.

Wat zijn je doelen en dromen voor het volgende seizoen en voor daarna?

Ik wil een professionele coureur worden. Ik werk al jaren om dat te bereiken. Stiekem droom ik zelfs over meer dan dat, maar dat spreek ik nog maar niet uit. Ik heb nog geen idee waarin en voor welk team ik volgend jaar race, maar ik zal zeker ergens racen, maar wat het wordt is afhankelijk van de sponsors die ik aan me weet te binden en de financiën.

Meer informatie over Ralph Boschung vind je hier. Meer weten over Jenzer Motorsport? Klik dan hier.

Tekst: Carla Schot
Foto’s: GP3 Series Media Service

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*