• Interview met Red Bull Junior Pierre Gasly
  • Interview met Red Bull Junior Pierre Gasly
  • Interview met Red Bull Junior Pierre Gasly
  • Interview met Red Bull Junior Pierre Gasly

Interview met Red Bull Junior Pierre Gasly

Advertisement

Een openhartig gesprek over pech, mentale beproevingen, dromen die uitkomen en Jules Bianchi

Toen hij in 2014 tweede werd achter Carlos Sainz in zijn debuutseizoen in de Formule Renault 3.5 had hij de wind in de zeilen. Na in datzelfde jaar kortstondig te hebben geproefd aan de GP2 bij EQ8 Caterham Racing begon Red Bull Junior Pierre Gasly vorig jaar vol goede moed en met veel vertrouwen aan het GP2-seizoen bij DAMS. De Formule Renault 2.0 kampioen van 2013 leek een veelbelovend seizoen voor de boeg te hebben met de titel als enige doel.

Samen met Pierre Gasly blikte ik terug op een al met al teleurstellend seizoen, maar keken we natuurlijk ook vooruit naar het aankomende seizoen, waarin hij vastberaden is om alles in het werk te stellen om zijn ware potentieel te tonen. Maandagochtend werd bevestigd dat de Franse coureur in 2016 voor PREMA Racing in de GP2 rijdt en dat hij ook komend seizoen mag rekenen op de steun van Red Bull waarbij hij samen met nieuwkomers Sérgio Sette Câmara, Niko Kari en Luis Leeds het Red Bull Junior team vormt. Tevens heeft hij dit jaar de rol van reservecoureur bij Red Bull Racing.

“Over het geheel genomen verliep het afgelopen seizoen heel teleurstellend, maar heb ik wel veel geleerd over het management van de banden,” vat Gasly het voorgaande seizoen zelf samen. “Er gebeurde telkens iets; ik had afwisselend te maken met crashes en mechanische problemen.”

Pech

Als hij aangeeft dat het mentaal niet meeviel durf ik hem voorzichtig te vragen of het zou kunnen dat de fouten het gevolg waren van de pech en tegenslagen. “Misschien wel,” aarzelt hij eerst. “Het seizoen begon slecht met de crash in Bahrein in de openingsrace. Ik keerde zonder punten huiswaarts. Daarna volgde Barcelona met een podium. Dat was oké, maar vervolgens moest ik na een fout van de stewards ten onrechte vanuit de pitstraat starten. Op dat moment liep ik denk ik al zo’n tachtig punten achter op Stoffel. Dan probeer je uit man en macht te herstellen en doe je meer dan mogelijk is. Je neemt niet de tijd om alles stapje voor stapje te doen waardoor je eerder een fout maakt. Ik wilde absoluut herstellen, maar creëerde daarmee onbewust nog meer pech.”

DAMS

Je zou verwachten dat de Fransman bij het Franse DAMS een warm nest vond, waarin het makkelijk samenwerken was. In de praktijk bleek dat niet altijd het geval. “Het was heel goed om ervaring op te doen. Zij hebben me veel geleerd over de GP2, maar het duurde te lang om te herstellen na slechte situaties. Dit seizoen wil ik vooral een goede relatie opbouwen met iedereen in het team. Begrijp me niet verkeerd; DAMS is een goed team. Het zou niet verkeerd zijn geweest om met hen verder te gaan, maar dat ging niet. Het feit dat ik niet meer voor DAMS rijd wil echter niet zeggen dat ik niet kan presteren. Ik ben nu volledig gefocust op het aankomende seizoen bij Prema.”

Ups & Downs
Ik begrijp dat Gasly het seizoen 2015 achter zich wil laten hoewel het niet alleen maar slecht was. Hij eindigde het jaar als achtste in het kampioenschap met podiumplaatsen in Barcelona en Silverstone dankzij een derde plaats. In Hongarije en Sotsji belandde hij op het podium dankzij een tweede plaats en in Monza wist hij een pole position te veroveren. Daarnaast reed hij vorig jaar zijn eerste kilometers in een Formule 1-auto tijdens de test in Barcelona, was hij op Goodwood en mocht hij gedurende het seizoen diverse showruns voor zijn rekening nemen. Als ik hem vraag naar het absolute hoogtepunt van 2015 antwoordt hij stellig: “De Formule 1-test met Toro Rosso. Het is zo bijzonder om in een Formule 1-auto te rijden. Daar droomde ik als kind al van. Een klein deel van die droom heb ik vorig jaar weten te realiseren. Het was fantastisch!  De auto was geweldig, maar ook het werken met een Formule 1-team, met zoveel mensen. Toen ik voor het eerst in die auto stapte voelde ik me als een kind in een speelgoedwinkel, maar toch moet je daarna heel snel schakelen en professioneel te werk gaan, niet in de laatste plaats om te laten zien wat je kunt.

Als we het over het absolute dieptepunt van 2015 krijgen valt hij even stil…”Toch Monza, want dat was een geweldig weekend, waarin ik de snelste in de training en kwalificatie was. Tijdens een incidentrijke race waarin ik na de safety car de leiding wist te houden ging het mis bij mij pitstop. Door problemen met de transmissie zag ik mijn kansen op de overwinning in rook opgaan. Het was moeilijk te accepteren, maar zo gaat het soms in de autosport. Dat is ook het mooie van de sport: je hebt niet overal de controle over. Jammer dat het precies gebeurde toen ik de leiding had.”

Jules Bianchi
Dan valt de naam Jules Bianchi, onvermijdelijk als we het over de dieptepunten van 2015 hebben. Het was me niet ontgaan dat Gasly nog veel aan hem denkt; hij noemt hem veelvuldig op social media. “Ik was heel erg aangedaan toen ik het bericht kreeg dat hij was overleden. Hij was, mentaal gezien, één van de sterkste personen die ik tot nu toe ooit heb ontmoet. Ik kende hem goed, want we hebben samen aan veel trainingskampen meegedaan. We hadden niet wekelijks contact, maar zagen elkaar geregeld. Toen ik nog jonger was had iedereen het al over Jules. Toen ik hem leerde kennen merkte ik al gauw dat hij bijzonder was…, anders. Hij wilde altijd winnen, gaf nooit op. Of je nou met hem voetbalde, badmintonde of een spelletje speelde op de PlayStation, hij werd gek als hij verloor. Dat vond ik mooi. Ik heb veel van hem geleerd. Als iemand had kunnen ontwaken uit dat coma en kon herstellen was hij het wel. Hij vocht maandenlang, maar het mocht niet zo zijn. Als ik nu foto’s van hem voorbij zie komen op social media is het nog steeds niet te bevatten dat hij er niet meer is. Als ik moe of teneergeslagen ben denk ik aan Jules en denk ik hoe hij het zou hebben aangepakt. Alleen al de gedachte aan hem geeft me mentaal enorm veel kracht.”

Red Bull Junior
Gasly mag zich voor het derde achtereenvolgende jaar Red Bull Junior noemen. Dr Helmut Marko en Red Bull hebben nog steeds vertrouwen in hem. “Het is fijn dat ze het vertrouwen in mij niet verloren hebben. Het was moeilijk, want halverwege het seizoen waren ze niet echt blij met de resultaten en moest ik mezelf bewijzen. Ze waren blij met mijn snelheid in de kwalificaties aan het eind van het seizoen. Een overwinning in Monza had me op dat moment zeker geholpen. Gelukkig zijn ze ook tevreden over mijn werk in de simulator en mijn werkzaamheden als reserverijder gedurende de laatste races van het seizoen. Voor mij is het fantastisch dat ik de kans krijg om met hen te blijven werken. Ik ken alle engineers in de fabriek, ik leer veel en doe veel ervaring op.”

Ik begrijp best dat het fantastisch is wanneer je jezelf Red Bull Junior mag noemen. Het betekent echter nog steeds niet dat Red Bull alles voor je betaalt. Nog altijd heeft Gasly sponsors nodig om onder meer zijn vluchten te betalen. “Wat brengt het je dan om Red Bull Junior te zijn,” vraag ik mezelf hardop af. “Ik krijg veel steun van Red Bull. Zo werk ik bij voorbeeld samen met een aan Red Bull gelinkt team in Finland dat me helpt met mijn fysieke voorbereidingen. Ook doe ik veel sessies in de simulator. Ze hebben een speciale simulator voor de GP2, waar ik voorafgaand aan ieder raceweekend gebruik van maak. Ik kan veel leren van Daniel en Daniil wanneer ik er tijdens een Grand Prix bij ben. Qua voorbereiding is dit voor mij top. Daarnaast hebben zij vier stoeltjes in de Formule 1, twee bij Red Bull Racing en nog eens twee bij Toro Rosso. Nu is het aan mij om te bewijzen dat ik het waard ben om in 2017 één van die stoeltjes bij Toro Rosso te krijgen.”

Renault
Met de terugkeer van Renault in de Formule 1, de breuk tussen Red Bull en Renault, Ferrari als motorenleverancier van Toro Rosso, opper ik dat het voor hem ook een nadeel zou kunnen zijn om nu Red Bull Junior te zijn. Jean-Eric Vergne rijdt immers in de Formule E voor DS Virgin, Romain Grosjean heeft een contract bij Haas en Esteban Ocon maakt deel uit van de Mercedes-familie. Gasly zou weleens de ideale kandidaat kunnen zijn voor een stoeltje bij Renault in 2017. Frans talent, Frans Formule 1 team…..

“Je bent niet de eerste die dat ter sprake brengt, maar ik ben Red Bull heel dankbaar. Zij kwamen voor mij op het juiste moment. Nadat ik mijn titel pakte in de FR2.0 had ik helemaal geen sponsors. Toen kwam Helmut Marko en zei dat hij met mij aan de slag wilde. Zonder Red Bull zou ik niet zijn waar ik nu ben. Ik heb veel respect voor hen en wil er samen met hen iets moois van maken. Ik vind het belangrijk om loyaal te zijn aan de mensen die vanaf het begin vertrouwen in mij hadden. Momenteel houd ik me dus niet met Renault bezig. Op de lange termijn zou het natuurlijk wel bijzonder kunnen zijn om als Franse coureur voor een Frans team met zoveel historie in de Formule 1 te rijden. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet met de gedachte heb gespeeld, maar momenteel heeft het niet mijn prioriteit.”

Prema
Een niet racende Red Bull Junior is ondenkbaar, dus moest er een stoeltje gevonden worden, waarbij Gasly zich naar eigen zeggen uitsluitend richtte op de GP2. “Nu zeker, moet je GP2 rijden om in de Formule 1 te kunnen komen. De 3.5 heeft niet langer de steun van Renault. Voor mij was het heel belangrijk om in het hoogste niveau van de single seaters te blijven rijden en een tweede seizoen in deze serie te doen. Ik ben erg blij om dit jaar voor Prema te kunnen racen. Het is een enorme uitdaging. Zij zijn nieuw in het kampioenschap, maar hebben in veel verschillende series al de top bereikt. Ik twijfel dan ook niet aan hun potentieel om meteen aan de top te komen. Ik ben er klaar voor. Ik heb vorig jaar veel geleerd en ervaring opgedaan. Nu is het tijd om te winnen.”

Dit seizoen zal hij het moeten opnemen tegen zijn oude team en teamgenoot, maar daar heeft hij geen moeite mee. “Het zal wat dat betreft niet anders zijn dan vorig jaar. Het niveau is erg hoog. Als je wilt winnen moet je iedereen verslaan en moet je iedere keer de beste zijn.”

Geluk
Tot slot confronteer ik Gasly met een tweet uit 2015 waarin hij zijn volgers vraagt of iemand weet waar hij een winkel kan vinden waar geluk te koop is. Ik vraag hem of hij die winkel inmiddels gevonden heeft. “Met kerst heb ik veel cadeaus gehad die me geluk zouden moeten brengen. Laten we hopen dat het daadwerkelijk zo is!”

Kijk hier voor meer informatie over Pierre Gasly. Meer weten over het Red Bull Junior Team? Kijk dan hier.

Tekst: Carla Schot
Foto’s GEPA Pictures

Share Button

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*