Getty Images/Red Bull Content Pool

Column: Max Mania

Advertisement

Het Formule 1-seizoen is nog maar net van start als social media tijdens de Grand Prix van Australië ontploft over Toro Rosso-teammaatjes Max Verstappen en Carlos Sainz. Grof gezegd ging het over drie onderwerpen: de pitstop, de teamorder en het teamlievelingetje. Eén ding is duidelijk, Sainz is uitgerangeerd bij het Nederlandse volk en kan niets meer goed doen. Het liefst wordt hij aan de schandpaal genageld en met rotte tomaten en andere attributen bekogeld of bengelt hij de rest van het seizoen jankend ergens achteraan in het Formule 1-veld. Maar is dit wel terecht, of zijn we met z’n allen te Max minded? Ik zette mijn zo neutraal mogelijke bril op om eens naar de situatie te kijken.

De pitstop

Allereerst was daar de pitstop van Sainz. Dat hij zijn banden aan het verkloten was zag iedereen. Dat Max kennelijk al veel eerder over de teamradio had geroepen dat hij naar binnen wilde omdat ook zijn banden er niet helemaal lekker meer uit zagen hoorden de kijkers thuis niet. Dat Sainz echt niet meer verder kon op die banden hoorden wij weer wel. Echt helemaal voorbereid zag die pitstop er niet uit, maar dat kan logisch zijn gezien deze pas twee ronden van te voren door Sainz werd aangekondigd. Dat het team de zaakjes later helemaal niet op orde had toen Verstappen zich meldde, kwam volgens teambaas Franz Tost doordat de Nederlander onaangekondigd binnen kwam. Dat terwijl het normaal gesproken zo is dat de leidende coureur eerst de pits in mag. In dit geval ging Sainz dus voor zijn beurt. Maar wat moest het team doen? Een coureur onverrichter zake de pits weer uit sturen kost ook veel tijd. Een nare streek van Sainz dus. 1-0 voor Verstappen.

De teamorder

Vervolgens zat Verstappen achter Sainz die maar niet voorbij Palmer kwam. Dit frustreerde inhaalkoning Verstappen dusdanig dat hij het team verzocht om met Sainz te wisselen. De teamorder aan het adres van Sainz was kort gezegd dat hij Palmer moest inhalen of anders van plek met Verstappen moest wisselen. Palmer werd uiteindelijk door Sainz en snel daarna ook door Verstappen ingehaald, maar dit was volgens laatstgenoemde veel te laat. Hij was ‘pissed’. Misschien was het wraak van Sainz voor de “NO”-actie van Verstappen in Singapore vorig jaar, maar stel je voor…Wat als het andersom was geweest en Verstappen Sainz voorbij had moeten laten? Ik heb zo’n vermoeden dat hij dat nooit had gedaan. Het blijven jonge gastjes die willen winnen en dus speelde het teambelang hier voor de heren duidelijk een ondergeschikte rol. Verstappen had in dit geval dus op zijn tanden moeten bijten en moeten wachten totdat hij er voorbij kon. 1-1.

Dat Sainz vervolgens tijdens een interview met Sky zit te liegen (hij wendt zijn hoofd af en zit even aan zijn neus) en verklaart niets te weten van een teamorder,  vind ik echt een belediging aan het adres van Verstappen. 2-1 voor Verstappen.

Het teamlievelingetje

Dan wordt er nog gespeculeerd dat Sainz het teamlievelingetje is. Dat betwijfel ik dus. Het team is gebaat bij de snelste coureur, want die levert het meeste geld op. Hoewel Sainz in de kwalificaties vaak sterker naar voren komt, is het Verstappen die presteert wanneer het echt moet. Kijkend naar zijn (aanvallende) rijstijl, het efficiënt omgaan met banden en de gemaakte inhaalacties is hij gewoon de betere coureur. Dat zagen we terug in zijn rondetijden toen hij vrij baan had nadat hij gespind was. 3-1 voor Verstappen.

Met mijn neutrale bril op kan ik dus zeggen dat Sainz ook echt aan de schandpaal mag. Al is hij wat mij betreft wel het snoepje van de grid en heeft Verstappen de uitstraling van een baksteen. (Eigenlijk maakt dat 3-2 voor de Spanjaard). Hoe dan ook, het belooft een fantastisch seizoen te worden. Ik kan nu al niet meer wachten tot de volgende race in Bahrein!

Gastcolumniste Evelin Dorssers is Managing Editor van Femme Frontaal en organisator van het Drift & Lippenstift event. Meer artikelen lezen van Evelin? Kijk dan op Femme Frontaal. Meer weten over het Drift en Lippenstift Event? Kijk dan hier.

Evelin Dorssers

Twitter: @autoliciouss

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*