• Q&A met Ferry Spijkerman, commercieel directeur Amlin Aguri FE Team
  • Q&A met Ferry Spijkerman, commercieel directeur Amlin Aguri FE Team
  • Q&A met Ferry Spijkerman, commercieel directeur Amlin Aguri FE Team
  • Q&A met Ferry Spijkerman, commercieel directeur Amlin Aguri FE Team

Q&A met Ferry Spijkerman, commercieel directeur Amlin Aguri FE Team

Advertisement

 

Morgen vindt in Monaco de zevende ronde van het debuutseizoen van de Formule E plaats; de Monaco ePrix. Dit is de eerste Europese race in het kampioenschap. Een mooie gelegenheid om een paar vragen te stellen aan Ferry Spijkerman, commercieel directeur van het Amlin Aguri Formule E Team.

Door Carla Schot

Jij bent mede-oprichter en commercieel directeur van het Amlin Aguri Formule E Team. Wat heeft je doen besluiten een Formule E-team op te richten om deel te nemen in het debuutseizoen van deze nieuwe klasse in de autosport?

In het verleden hebben Mark en ik al eens gezegd dat we een Formule 1 stijl auto elektrisch wilden gaan maken. Als wij nu kijken naar Smart Mobility (het elektrificeren van met name grotere steden), het alsmaar groeiende aanbod in elektrische auto’s dan was het een logisch vervolg om ook een elektrische raceklasse te introduceren om onder andere de volgende redenen:
1) het aanjagen van e-technology
2) om elektrisch rijden aantrekkelijker en bekender te maken bij het grote publiek.

Toen wij vernamen dat de FIA bezig was met een nieuwe elektrische raceklasse was de keuze dan ook snel gemaakt om een team te vormen aangezien het een logische stap is naar een groene(re) vorm van racen!

Waaruit bestaan jouw werkzaamheden als commercieel directeur? Ben je ook aanwezig bij de races?

Ik ben druk bezig met het creëren van partnerships zoals Amlin en Van Dutch, waarbij het vinden van nieuwe partnerships natuurlijk erg belangrijk is, zeker in deze opbouwende fase. Het bezoeken van de races is daarbij belangrijk – dit om ook eventuele nieuwe partners van dichtbij kennis te laten maken met ons team en de races. Daarnaast ben ik betrokken bij onze huidige partners tijdens de races; te denken valt onder andere het plannen van gasten voor een raceweekend waarbij wij hen een rondleiding in de garage geven.  We leggen uit hoe de auto functioneert, hoe een raceweekend voor een team verloopt en organiseren een “meet & greet” met onze coureurs.

De eerste helft van het debuutseizoen van de Formule E zit erop. Inmiddels zijn zes van de tien races verreden. Antonio Felix da Costa behaalde in de Buenos Aires ePrix de eerste overwinning voor Amlin Aguri. Wat zijn je bevindingen van het seizoen tot nu toe?

Wat betreft onze overwinning: dat is erg goed bevallen en smaakt naar meer! Het is een behoorlijk hectische periode geweest aangezien niet veel mensen weten dat wij als team (Mark Preston, Peter McCool en naderhand Aguri Suzuki) al zo’n kleine drie jaar bezig zijn geweest om alles voor te bereiden. En dan met een nagenoeg nieuw team in ons eerste seizoen al een race winnen is geweldig!

Ik merk dat er in Nederland nog wel eens lacherig wordt gereageerd op de Formule E. Veel mensen vinden het geluid vreselijk, de auto’s worden veredelde stofzuigers genoemd. Daar staat tegenover dat het op mij overkomt alsof de ePrix die tot nu toe verreden zijn erg goed zijn ontvangen door de fans. Iedere race mag in ieder geval rekenen op veel toeschouwers. Hoe ervaar jij de respons van het publiek wereldwijd?

Ik ervaar het ook echt nagenoeg positief! Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die het geluid verschrikkelijk vinden maar laten we wel wezen: met het geluid van Formula E hoeven de toeschouwers geen oorkleppen meer te dragen en onstaat er meer sociale interactie op de tribunes want ze kunnen elkaar verstaan terwijl ze naar de race kijken!

Wat maakt de Formule E bijzonder?

Dat zal ik proberen zo kort mogelijk te houden haha! Formula E racet in stadscentra zoals Beijing, Miami, Berlijn, Londen etcetera. Formula E is het nieuwe platform (test bed) voor het aanjagen van E-mobility.  Wat andere raceklassen voor de benzine motor betekenden en willen betekenen; dat is Formula E voor het elektrisch rijden.

Formula E is ook veel meer gericht op de jongere generatie: het social media platform, waar de jongeren te vinden zijn, wordt omarmd. Middels FanBoost worden ze er ook bij betrokken.

In het huidige debuutseizoen strijden tien teams met exact dezelfde auto om het kampioenschap. Daar komt vanaf volgend seizoen verandering in. Wat voor effect zal dat hebben op het kampioenschap en op jullie team?

Dat is op dit moment nog niet helemaal te zeggen, maar dat het een nog interessanter jaar zal worden staat buiten kijf.

Eén van de mede-oprichters van het Amlin Aguri Formule E team is Aguri Suzuki, een iconische naam in de Japanse autosport. Hij is een voormalig Formule 1-coureur en was de teameigenaar van het Super Aguri F1 Team dat van 2006 tot mei 2008 deelnam aan het Formule 1-kampioenschap. Is met de deelname van Amlin Aguri aan het Formule E-kampioenschap de doelstelling bereikt? Is er wellicht een kans dat de naam Aguri ooit terugkeert in de Formule 1 of is dat helemaal niet aan de orde?

Ik zal met Aguri in Monaco bespreken  of er nog een terugkeer in de F1 zit :-)! Nee, alle gekheid op een stokje; we hebben bewust voor Formula E gekozen in verband met de uitdaging  van nieuwe technologie, city racing en ga zo maar door. Zeg nooit nooit, maar ik acht de kans erg klein dat het gaat gebeuren.

Zijn er teams die bewust kiezen voor de Formule E in plaats van bijvoorbeeld de Formule 1 vanwege de kosten die ermee gemoeid zijn of zijn er ook andere redenen voor?

Ik kan eerlijk gezegd niet voor andere teams praten en daarnaast is Formule 1 uiteraard een heel andere race serie dan Formula E. Ik snap dat de vergelijking snel gedaan wordt maar buiten het feit dat het beiden open single seaters zijn valt er niet veel te vergelijken.

Naast je rol als commercieel directeur van het Amlin Aguri Formule E Team ben je CEO van het Nederlandse bedrijf Raceventives. Voor mensen die Raceventives niet kennen; wat is dat voor bedrijf? Is dat te combineren met je werkzaamheden voor Amlin Aguri?

Raceventives koopt en verkoopt originele Formule 1 auto’s alsmede onderdelen en maakt Formule 1 full size / half size replica’s uit de originele mallen. Zo ben ik in het verleden ook met het voormalige Super Aguri F1 team in contact gekomen aangezien zij in 2006 gingen starten met de Arrows A23 auto’s. Daar waren er vijf van maar Super Aguri had er maar vier van Paul Stoddard gekocht → de vijfde was in Nederland ;-).

Het bedrijf heeft zeer recent nog voor een top Formule 1 team de full size replica’s gemaakt, leveren half size F1 tub simulators maar doet daarnaast ook de werkzaamheden voor XCOR Space Expeditions van Michiel Mol. Wij hebben twee keer een full size space plane gemaakt voor hen, voor beurzen en tentoonstellingen, die wij ook voor hen transporteren, op- en afbouwen.

Combineren met het race team gaat wel maar het valt niet mee! Zeker in deze opstartfase van het race team geeft het nog wel eens wat strubbelingen maar het zal in de loop van het jaar wel makkelijker gaan.

Kunnen we in de toekomst een ePrix in een Nederlandse binnenstad verwachten? Hoe wordt de kalender door de organisatie bepaald?

Ik heb in de wandelgangen al wel vernomen dat het op de agenda staat om een race in Nederland te willen doen. Ik zou dat ook erg mooi vinden aangezien Nederland voorop loopt met elektrisch rijden; kijk maar eens wat er op de universiteit van Eindhoven gebeurt, de Coast2Coast organisatie -een samenwerking tussen de Nederlandse overheid en de staat Californië om met en van elkaar te leren met betrekking tot Smart mobility-, het Stella project en ga zo maar door! Onder andere bepalend zal zijn hoe de infrastructuur van een stad is; kan het bij voorbeeld aan de FIA veiligheidseisen voldoen?

Wil je zelf nog iets kwijt aan de lezers van dit interview?

Ik zou het geweldig vinden als ze net zo enthousiast over Formula E zijn als ik! Ga vooral een race bekijken en ervaar het eens zelf in Berlijn of Londen. Uiteraard kunnen potentiële partners altijd contact met me opnemen. 😉

(Foto’s: FIA Formula E)

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*