• Terugblik op 3 jaar F1only/embRACE exclusive, deel 1: Jean-Eric Vergne
  • Terugblik op 3 jaar F1only/embRACE exclusive, deel 1: Jean-Eric Vergne
  • Terugblik op 3 jaar F1only/embRACE exclusive, deel 1: Jean-Eric Vergne
  • Terugblik op 3 jaar F1only/embRACE exclusive, deel 1: Jean-Eric Vergne

Terugblik op 3 jaar F1only/embRACE exclusive, deel 1: Jean-Eric Vergne

Advertisement

Donderdag 31 juli 2014

Met het zweet op mijn voorhoofd rijd ik naar Assen (voor mij 2,5 uur heen en 2,5 uur terug) voor een interview van pak ‘m beet 5 minuten met Toro Rosso-coureur Jean-Eric Vergne. Zweet op mijn voorhoofd niet zozeer vanwege het interview, maar omdat ik kort daarvoor onder plaatselijke verdoving een operatieve ingreep heb ondergaan die normaal gesproken onder algehele narcose wordt uitgevoerd. Geen narcose voor mij, want ik wilde geen minuut langer dan noodzakelijk in dat ziekenhuis vertoeven vanwege mijn ‘date’ met JEV (niet verstandig dokter, nee ik weet het, maar toch…).

Met een lichte overdosis paracetamol in mijn lijf weet ik me op tijd te melden bij de Red Bull Racing truck in het centrum van Assen. JEV lacht vriendelijk naar me terwijl ik braaf op mijn beurt wacht en hij handtekeningen uitdeelt aan de fans. Dan lacht hij nog….

Voor het interview (gelukkig) gaan we nog even gezellig samen op de foto en dan gaan mijn 5 minuten in. Als ik open met “Welke vraag kun je niet meer horen?” gaat het meteen mis. Screwed up, over en uit, 5 uur rijden voor niks of in ieder geval heel weinig. Hij kijkt me ietwat venijnig aan, haalt zwijgend zijn schouders op, meer niet.

Okéeeee, het was gedurfd, want JEV zat op de wip bij Toro Rosso, dat was geen geheim. Ik hoopte dat hij zou antwoorden met “Ben je bang om aan het einde van het seizoen je stoeltje kwijt te raken?” of iets in die trant – dat werd hem nu eenmaal tot in den treure gevraagd-, maar JEV had helemaal geen zin om daarin mee te gaan en zweeg.

Hoewel ik snel schakelde naar de volgende vraag, wist ik dat het een paar lange vijf minuten gingen worden met een mager interviewtje als resultaat. Hij herpakte en gaf kort en bondig professioneel antwoord op mijn vragen met zo nu en dan zelfs een glimlach, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Leuker kon ik het niet maken.

Achteraf heb ik uit betrouwbare bron vernomen dat hij op dat moment nog maar net wist dat hij zijn stoeltje kwijt was. Het is hem dan ook vergeven.

Morgen weer een nieuwe terugblik,  deel 2: Jules Bianchi

Onderstaand het bewuste interview van 31 juli 2014:

F1only reisde af naar Assen voor de Formule 1 demo van Infiniti Red Bull Racing met Scuderia Toro Rosso coureur Jean-Eric Vergne. Carla Schot had een interview met Jean-Eric in Assen. 

Je hebt ons kikkerlandje al vaker bezocht in de tijd dat je actief was in de Formule 3 op het circuit van Zandvoort. Is dit de eerste keer dat je in Assen bent?

Nee, ik was hier al eens eerder als bezoeker van de Race of the Champions in 2007.

Wat vind je van Nederland?

Het is een mooi land. Het is heel schoon, ik vind het wel leuk hier. Het is zonnig, dus dat is ook fijn, maar wel één ding; het vliegveld (Schiphol) is veel te groot! Nee hoor grapje, ik kom graag in Nederland.

Je laatste race voor de zomerstop was geweldig. Je lag tien ronden lang tweede en ging als negende over de finish, waarmee je twee punten scoorde.  Het voelt vast goed om de zomer zo te beginnen.

Dat klopt wel ja. Het is belangrijk om punten te scoren, zeker dit seizoen. We hebben echt wel een paar goede races achter de rug, maar er waren iedere keer technische problemen waardoor ik uitviel. En, iedere keer dat ik problemen had lag ik op koers om punten te scoren. Het belangrijkste is dat ik meer punten ga scoren en dat ik meer probleemloze races heb zoals de laatste in Hongarije. Dat was een mooi hoogtepunt en dat was goed voor iedereen in het team.

Toen Mark Webber vorig jaar aankondigde dat hij zou stoppen met de Formule 1 was jij één van de mogelijke kandidaten voor zijn stoeltje bij Red Bull Racing. Je voormalig teamgenoot, Daniel Ricciardo, doet het op zijn zachtst gezegd heel erg goed bij Red Bull. Ik weet zeker dat je blij bent voor hem, maar ik zou me ook kunnen voorstellen dat het soms niet meevalt voor jou om te zien hoe goed het hem vergaat. 

Nee, helemaal niet. Vorig jaar, toen bekend werd dat Daniel naar Red Bull ging had ik er wel wat moeite mee, maar dat heb ik in de winter achter mij gelaten en nu ben ik alleen maar ontzettend blij dat het zo goed met hem gaat. Als ik terugkijk naar vorig jaar en naar de prestaties van ons beiden; we waren altijd met elkaar in gevecht en ontliepen elkaar niet veel qua prestaties. Ik wacht nu gewoon geduldig af en blijf mezelf verbeteren binnen ons kleine Toro Rosso team, maar de dag dat ik de kans krijg en een betere auto tot mijn beschikking heb, ben ik er klaar voor om mee te vechten voor de overwinning.

Bij Mercedes strijden Nico en Lewis om de titel voor 2014. Is er ook een strijd gaande tussen jou en en je teamgenoot Daniil Kvyat? Voelt het alsof je voor een stoeltje voor volgend seizoen aan het vechten bent?

Nee, we zijn hoe dan ook altijd met elkaar in gevecht. Niemand wil achter zijn teamgenoot finishen. We willen de race winnen als we de kans krijgen. We willen altijd sneller zijn en zo ver mogelijk vooraan finishen, dus dat gevecht is er altijd.

Wat verwacht je van de tweede helft van het seizoen?

Ik hoop een snellere auto te hebben dan in de eerste helft van het seizoen. Ik hoop dat we geen problemen meer zullen hebben met de betrouwbaarheid van de auto en ik hoop zoveel mogelijk races in de punten te kunnen finishen.

 Wat ga je doen tijdens de zomerbreak?

Ik heb eigenlijk geen plannen. Ik wil gewoon een beetje relaxen.

Wie wordt er dit seizoen wereldkampioen?

Ik denk dat het één van de Mercedes coureurs gaat worden (lacht).

Haha, dat is een erg diplomatiek antwoord Jean-Eric. Ik wil natuurlijk een naam horen.

In dat geval zeg ik Nico Hamilton 😉

(Foto’s: Infiniti Red Bull Racing en F1only)

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*