Zo zeer als de Formule 1 “op slot” zit, zo verrassend toegankelijk kunnen andere takken of klassen in de autosport zijn. Na de naamswijziging van F1only in embRACE exclusive stond een interview met FIA WEC CEO Gérard Neveu bovenaan mijn lijstje. Mijn verzoek om een interview werd in no time positief beantwoord en er werd ruimschoots de tijd genomen om mijn vragen te beantwoorden.
Door de conflicterende kalenders van de Formule 1 en WEC heb ik regelmatig een WEC-race moeten laten schieten en kreeg de Formule 1 voorrang. Het World Endurance Championship groeit en wint steeds meer aan populariteit. Ik heb diep respect voor hetgeen Gérard Neveu en zijn team hebben neergezet. Vanaf nu hoop ik dan ook weer wat vaker van de WEC-races te kunnen genieten.
Onderstaand het interview van 31 maart 2015 met Gérard Neveu:
Q&A met Gérard Neveu, CEO van het World Endurance Championship
Dit seizoen staat er een recordaantal van 35 auto’s op de grid van het FIA World Endurance Championship (WEC). De nieuwe LMP1-auto van Nissan zal debuteren in ronde drie bij de 24 uur van Le Mans. De LMP2-klasse is gegroeid van vier deelnemers vorig jaar naar tien deelnemers dit jaar. In de LMGTE-klasse hebben zowel de Pro- als de Am-klasse ieder zeven deelnemers. Dat is een indrukwekkende startgrid om het seizoen mee te beginnen. U bent vast een heel gelukkig man?
We mogen inderdaad niet klagen met zo’n sterk deelnemersveld dit jaar! De grootste voldoening halen we echter niet zozeer uit het aantal auto’s, maar uit de kwaliteit van de deelnemers en hun auto’s. Het is bijzonder om dit jaar enkele nieuwe teams te mogen begroeten in het WEC, waaronder veel kampioenen uit andere series zoals de European Le Mans Series. We zijn er voor de volle honderd procent zeker van dat we de beste auto’s en de beste paddock hebben.
De Proloog, de officiële test, vond op 27 en 28 maart 2015 plaats op Circuit Paul Ricard HTTT. Bezoekers hadden gratis toegang tot het circuit. Hoe is het weekend verlopen?
De ongeveer 10.000 toegestroomde fans en de geweldige sfeer die het hele weekend op het circuit heerste geeft perfect weer hoeveel interesse er is voor dit kampioenschap van de fans en vanuit de autosportwereld in het algemeen. Het was voor ons ook heel belangrijk om dit face-to-face contact met het publiek te hebben, want dit is de start van het seizoen en dit is precies zoals wij willen dat onze race-evenementen zijn. Het WEC is voor iedereen toegankelijk.
U was gedurende ruim tien jaar de CEO van Circuit Paul Ricard HTTT. Maakt dat het extra bijzonder om het seizoen in Le Castellet te beginnen?
Iedere keer dat ik terugkeer in Le Castellet ben ik weer blij er te zijn – Ik hou van deze plek en de mensen hier – maar, het is uiteraard niet zo dat het mijn persoonlijke keuze is om hier te zijn. We organiseren hier onze officiële test voorafgaand aan het seizoen, omdat dit het perfecte circuit is voor teams om zich voor te bereiden op de 24 uur van Le Mans en ons endurance seizoen. De faciliteiten zijn uitstekend, de weersomstandigheden zijn over het algemeen goed en de locatie is voor bijna alle teams ideaal.
Dit is nog maar het vierde seizoen van het officiële FIA World Endurance Championship. U heeft veel bereikt in de afgelopen drie jaar. Het kampioenschap is in relatief korte tijd behoorlijk populair geworden. Had u vooraf kunnen bedenken dat het zo zou gaan?
De paddock die we nu hebben is het resultaat van jarenlang hard werken met de volledige steun van de ACO (Automobile Club de l’Ouest), de promotor van het kampioenschap, en in samenwerking met de FIA (Fédération Internationale de l’Automobile). Er is gemotiveerd en met passie aan gewerkt en er is veel energie in gestoken om op alle fronten het hoogst haalbare te bereiken: we hebben topteams, -fabrikanten, -coureurs en -partners.
Wat we de afgelopen drie jaar hebben gedaan is echter nog niets als je bedenkt wat we in de toekomst voor ogen hebben. Dit jaar maken we de eerste stap op weg naar een mooie toekomst. Daar zijn we van overtuigd en daar werken we naartoe! Ieder seizoen beginnen we weer vanaf nul, zodat we klaar zijn voor weer een nieuw jaar.
De Formule 1 heeft moeite om de tribunes vol te krijgen. De meningen omtrent de oorzaken hiervoor zijn verdeeld. Fans klagen onder meer over het geluid van de huidige motoren, het gat tussen de sport en de fans en de rol van het geld. Daar staat tegenover dat gezegd wordt dat je voor het “pure racen” in het WEC moet zijn. Kunt u zich daarin vinden? Wat maakt het WEC zo populair?
Je zult ons nooit horen zeggen dat we concurreren met de Formule 1. Dat is een historisch en momenteel zeer indrukwekkend kampioenschap. Wij vormen onze eigen tak binnen de autosport. Vergelijkingen zijn niet aan de orde, op de gedeelde passie voor autosport na.
Het WEC is een kampioenschap voor fabrikanten. Al onze automotive partners gebruiken dit platform om nieuwe technologieën te ontwikkelen en om de auto’s die zij op de consumentenmarkt verkopen te verbeteren.
De fans hebben passie voor de merken die vertegenwoordigd worden of dat nu Ferrari, Aston Martin, Audi, Toyota of Porsche is. Een Ferrari-fan is een Ferrari-fan ongeacht het soort kampioenschap.
We willen Le Mans als voorbeeld laten gelden voor het hele WEC en we hebben een plek waar fans hun passie voor het racen volledig kunnen delen met de coureurs , de teams, de media en alle andere partijen die aan het kampioenschap verbonden zijn.
Voor de meeste mensen vormt de 24 uur van Le Mans logischerwijs het hoogtepunt van het FIA WEC seizoen. Waar kijkt u zelf dit seizoen het meest naar uit ?
Natuurlijk is Le Mans de hoeksteen van ons kampioenschap. De unieke sfeer is nergens mee te vergelijken. Dat neemt niet weg dat iedere race gedurende het seizoen in een ander land plaatsvindt, ieder met een eigen sfeer, cultuur en gevoel. Eerlijk gezegd zijn ze stuk voor stuk bijzonder. Door Le Mans als model te gebruiken proberen we overal waar we komen alle races in de geest van die race te doen.
Dat lukt heel goed in Europa, op Silverstone en Spa. We hopen hetzelfde te bereiken wanneer we in augustus voor het eerst naar de Nürburgring gaan. De ronde in Japan in Fuji is ook heel bijzonder, omdat de fans daar veel passie hebben voor het endurance racen.
Op de kalender van 2015 staan acht races op vier verschillende continenten. Zoals u zelf al aangaf staat er voor het eerst een race in Duitsland op het programma. De Nürburgring vormt de locatie voor de vierde ronde van het kampioenschap als vervanger van São Paulo waar aan een nieuw pitgebouw gewerkt wordt op circuit Autódromo José Carlos Pace. Is er een kans dat São Paulo in 2016 terugkeert op de kalender zonder dat dit ten koste gaat van één van de huidige races? Oftewel, zou u de kalender verder willen uitbreiden?
Het is nu nog te vroeg om uitspraken te doen over de kalender van 2016, maar natuurlijk zijn we met Brazilië in gesprek en bespreken we de mogelijkheden om daar terug te keren. Als we daarbij de Nürburgring kunnen behouden zullen we dat doen. We verwachten tegen het eind van de zomer meer duidelijkheid te hebben omtrent de kalender van volgend jaar. We sluiten geen deuren en naast de onderhandelingen met de circuits zijn we ook regelmatig in gesprek met onze fabrikanten en partners, zodat we op locaties racen die voor ons allemaal, op ieder niveau, werken.
Welke doelen streeft u na voor de toekomst?
We streven ernaar om de doelen te realiseren die Pierre Fillon, President van de ACO, ons heeft gesteld. Dat betekent de ontwikkeling van een wereldkampioenschap rondom de 24 uur van Le Mans. Daarnaast is het onze doelstelling om het kampioenschap ieder jaar sterker, populairder en voor een breder publiek aantrekkelijk te maken.
Op korte termijn streven we ernaar om onze deelnemers tevreden te stellen om vervolgens na ieder seizoen te groeien en vooral, en dat is het allerbelangrijkste, onze kernwaarden intact te houden gedurende deze groeiperiode. De kwaliteit is daarbij de sleutel tot het succes: als we een lange toekomst in de sport voor ogen hebben zullen we eerst een hele sterke basis moeten hebben waarop we kunnen voortborduren.
Wilt u zelf nog iets kwijt aan de lezers van dit interview?
De ACO (Automobile Club de l’Ouest) is de promotor van het WEC, maar dit kampioenschap behoort toe aan de fans en de autosport in het algemeen. In de jaren tachtig bestond het Sportscar World Championship dat toentertijd gold als referentiepunt in de autosport. Dankzij de huidige samenwerking tussen de ACO en de FIA en de betrokkenheid (je zou het zelfs de terugkeer kunnen noemen) van de fabrikanten in dit kampioenschap en doordat Le Mans, beter dan ooit, nog altijd bovenaan staat op de sportladder, moeten we gezamenlijk het WEC aan de top zien te krijgen. Daar spannen we ons iedere dag opnieuw voor in.
We delen een ongelooflijk avontuur. Dit is een unieke kans voor ons allemaal: de organisatoren, de deelnemers, de media, de fans en alle leden van deze geweldige endurance familie.
WEC Promo 2015 : My World is Your World… door fiawec
(Foto’s: Adrenal Media)