Sebastien Buemi
Renault Sport

Terugblik op 3 jaar F1only/embRACE exclusive, deel 6: Sébastien Buemi

Advertisement

Juli 2014

Nog maar net gearriveerd op de Nürburgring voor een Formule Renault 3.5 weekend wordt mij gevraagd of ik interesse heb om de volgende dag Sébastien Buemi te interviewen. De reserverijder van Red Bull Racing is het weekend aanwezig voor diverse demo’s in een RB8. De dame die me het voorstel doet verzekert me dat ik hem alles mag vragen, ook (klinkt stiekem een beetje als “vooral”) over zijn deelname aan het Formule E-debuutseizoen. Formule E? Oh ja, daar had ik iets van meegekregen, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Als ik die avond na een drukke dag een hapje ga eten in m’n hotel (en overigens nog geen vraag voor het interview van de volgende dag op papier heb) zit Sébastien schuin tegenover me in het restaurant. Het kan bijna geen toeval zijn. Mijn eerste ontmoeting met deze spontane Zwitser die ik daarna nog diverse malen tegen het lijf loop.

Je kunt rustig stellen dat hij voor mij de reden is geweest om de Formule E vanaf de allereerste race te gaan volgen. Jammer dat hij niet voldoende uit de verf kwam in de Formule 1. Misschien was hij toen nog niet klaar voor een F1-avontuur? Ik zou het als Renault wel aandurven om de WEC-kampioen van 2014 en regerend Formule E-kampioen een nieuwe kans te geven, maar sta (in dit geval helaas) niet in de schoenen van Frédéric Vasseur. 

Met de Red Bull-coureur in de terugblik die ik morgen plaats erbij (over wie zou het toch gaan? ;-))  in een week vol herinneringen uit drie jaar F1only/embRACE exclusive komen er maar liefst vier Red Bull-coureurs (waarvan één oud RB-coureur: Vergne) voorbij. Ook dat is geen toeval en op zijn minst een vermelding waard.Hessel Sébastien Carla

Ik heb Red Bull en Red Bull Racing absoluut als een ware verademing ervaren in het gesloten F1-wereldje. Geen team zo toegankelijk en zo fijn om mee te werken als Red Bull Racing (en Toro Rosso). Vleugels, vleugels! Een Red Bull-atleet beschikt over bepaalde unieke eigenschappen die ik als zeer positief ervaar. Datzelfde geldt voor de mensen die werkzaam zijn binnen het bedrijf van Dietrich Mateschitz waarvoor mijn complimenten!

Onderstaand het bewuste interview uit juli 2014:

Sébastien Buemi

Exclusief interview met Sébastien Buemi

Sébastien, je bent een drukbezet man dit jaar. Je rijdt voor Toyota in het World Endurance Championship, je reed de 24 uur van Le Mans in de Toyota TS040, en je maakt nu deel uit van het E.dams Renault team in het openingsseizoen van de FIA Formula E. Tevens ben je voor het derde achtereenvolgende seizoen in dienst bij Red Bull Racing als test- en reservecoureur.  Dat is nogal wat. Is dit het ideale plaatje voor jou?  

Ik heb inderdaad een overvolle agenda, maar je kunt het volgens mij beter heel druk hebben dan dat je niet genoeg te doen hebt. Voor een coureur geldt nu eenmaal: hoe meer je rijdt, hoe beter je je voelt. Ik denk dat ik een prima compromis gevonden heb door wederom als reservecoureur bij Red Bull in dienst te zijn, zodat ik nog altijd een beetje in de Formule 1 zit. Daarnaast heb ik de mogelijkheid om veel te racen in vergelijking met andere reservecoureurs.  De meeste reserverijders krijgen nauwelijks de kans om te racen. Ik ben dus eigenlijk best tevreden met de huidige situatie. Ik kan in ieder geval racen en mijn eigen dingen doen en daarnaast ben ik nog altijd betrokken bij Red Bull.

Je hebt het bijzonder goed gedaan in de Formula E tests. De kalender ziet er veelbelovend uit. Er staan je een paar geweldige stadsraces te wachten. Je kijkt er ongetwijfeld enorm naar uit om te beginnen. Is  de Formula E dé toekomst van de autosport?

Dat hoop ik. Het is nog wat vroeg om er uitspraken over te doen, maar de basis ziet er goed uit en de steden waar we zullen racen zijn fantastisch. Het wordt leuk om dicht bij de mensen te komen in de stadscentra. Het totaalplaatje ziet er heel goed uit. Nu moeten we hopen en er voor proberen te zorgen dat het racen er aantrekkelijk uitziet voor het publiek. Als dat lukt weet ik zeker dat deze raceklasse een mooie toekomst tegemoet gaat.

Wat vind jij van de huidige Formule 1 met alle nieuwe regels, het geluid van de motoren enzovoort?

Als je uitsluitend kijkt naar de technologie dan zijn de huidige auto’s echt geweldig. De kracht van de motoren verschilt niet zo heel veel in vergelijking met vorig jaar, maar het  brandstofverbruik is dertig procent lager. Vanuit een technisch oogpunt bekeken ziet het er geweldig uit. Dan is er overduidelijk het probleem met het geluid. Het is anders en persoonlijk heb ik er geen problemen mee, maar ik begrijp wel dat er mensen zijn die er niet zo blij mee zijn, omdat ze vinden dat er bij Formule 1 een hard motorgeluid hoort. Er is nu al het één en ander geprobeerd en ik weet zeker dat er in de toekomst een oplossing voor gevonden zal worden. Het racen zelf is naar mijn mening tot nu toe prima geweest. Mercedes heeft duidelijk een behoorlijke voorsprong en dus winnen zij de meeste races, maar ik weet zeker dat het gat tussen Mercedes en de overige teams tegen het einde van het seizoen een stuk kleiner zal worden.

Hoe belangrijk is jouw rol als test- en reservecoureur voor Infiniti Red Bull Racing?

Ik vind het moeilijk om in te schatten hoe waardevol ik voor het team ben. We maken natuurlijk veel gebruik van de simulator en proberen zo de auto verder te ontwikkelen en nieuwe dingen te testen. Als je naar de regelgeving kijkt zijn er over een paar jaar nauwelijks nog testdagen. Dit jaar hebben we nog iets meer testdagen, maar de aerodynamische tests en filmdagen die we voorheen hadden zijn komen te vervallen. We hebben enkele testdagen gedurende het seizoen, maar het is niet veel gezien de ontwikkelingscurve. De simulator komt daarbij goed van pas. Dat is in het verleden ook al aangetoond. Hopelijk levert het ook dit seizoen een bijdrage op in de goede richting.

Jij moet er te allen tijde op voorbereid zijn om Sebastian of Daniel te vervangen voor het geval één van beiden om wat voor reden ook niet in staat is om te rijden. Dat betekent dat je net zo gefocust en getraind moet zijn als zij, terwijl je niet al te veel uren in de auto maakt. Dat zal niet meevallen.

Het is inderdaad erg lastig, zeker omdat je vroeger veel meer testdagen had. Het kwam toen zelfs voor dat je als test- en reservecoureur meer in de auto zat dan de vaste coureurs. Dat gaat nu niet meer op, dus van een optimale voorbereiding is geen sprake, maar hetzelfde geldt voor alle reservecoureurs dus we staan er wat dat betreft allemaal hetzelfde voor. Ik had geluk dat ik de test in Barcelona mocht doen met de nieuwste specificaties van de auto. Dit was erg goed, want zo kon ik veel ervaring opdoen met de huidige auto. Het is eigenlijk nooit genoeg, maar mocht het noodzakelijk zijn dat ik inval heb ik tenminste al in de auto gezeten en heb ik een keer gereden na alle veranderingen. Het zou dus nog niet optimaal zijn, maar al wel redelijk goed.

Je bent nog jong. Heb je de ambitie om terug te keren in de Formule 1? Oftewel, ben je nog op zoek naar een stoeltje in de Formule 1 of ben je blij met de huidige stand van zaken?

Als ik heel eerlijk mag zijn, denk ik dat alle coureurs dromen van een stoeltje in de Formule 1, want de Formule 1 blijft het hoogst haalbare in de autosport. Dat neemt niet weg dat ik best tevreden ben met mijn huidige situatie. Ik rijd voor Toyota in het World Endurance Championship (WEC),  ik race in de Formula E en ik ben nog altijd betrokken bij het Formule 1 Team van Red Bull. Natuurlijk zou ik als coureur graag mijn rentree maken in de Formule 1, maar soms gaan de dingen nu eenmaal anders dan je had gehoopt, en daarom mag ik me, denk ik, gelukkig prijzen met waar ik nu sta.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*