Max Verstappen interview
embRACE exclusive

Terugblik op 3 jaar F1only/embRACE exclusive, deel 7: Max Verstappen

Advertisement

Bij lange na niet één van mijn beste interviews, maar wel één die zonder twijfel thuishoort in het rijtje onvergetelijke momenten. Al was ik zelf ietwat teleurgesteld met het resultaat, kreeg ik juist naar aanleiding van dit interview een berg positieve reacties van lezers, vrienden en bekenden. Niet zo raar, want Max is hot en alles wat Max doet en zegt is leuk. Om misverstanden te voorkomen: ik vind Max ook geweldig, maar hoop wel dat de vele fans die hij momenteel heeft hem ook blijven steunen mocht het ooit even iets minder gaan in de carrière van de Limburger.

Ten tijde van het interview was Max 17 jaar en bezig aan zijn eerste seizoen in de Formule 1. Zwaar onder de indruk van de manier waarop hij me te woord stond keerde ik huiswaarts. Max heeft de gave om te praten zonder iets te vertellen. Het resultaat is dat je vaak soortgelijke interviews/verhalen terugleest op uiteenlopende sites (sowieso een dingetje en lang leve degene met de beste kop boven een artikel, maar dat is een ander verhaal). Vervelend voor de journalisten, maar uitermate slim als je hier als coureur toe in staat bent. Max Verstappen

Het zo slim mogelijk omgaan met de pers is een vaardigheid waarover iedere succesvolle coureur zou moeten beschikken. Ik ga zelfs een stap verder en durf te beweren dat het deels kan bijdragen aan het succes. 

Morgen sluit ik de reeks af met deel 8, een laatste terugblik op drie prachtige jaren. 

Onderstaand het interview met Max van 24 april 2015: 

Interview met Scuderia Toro Rosso’s Max Verstappen

Op zaterdag 16 mei 2015 vindt op de Cauberg in Valkenburg de Nederlandse editie van de Red Bull Zeepkistenrace plaats, een unieke downhill wedstrijd waarbij zestig teams vol gas de Cauberg af vliegen. EmbRACE exclusive was vrijdag in Breda aanwezig bij de onthulling van de STR ZK1, het zelfgebouwde voertuig zonder motor waarmee Max Verstappen zal proberen de snelste tijd te klokken. Carla Schot sprak met Max over de zeepkistenrace, maar natuurlijk ook over zijn debuutseizoen in de Formule 1.

Net voordat ik met Max sprak werd in aanwezigheid van een klein groepje geselecteerde pers de nieuwste wagen van de Nederlandse coureur onthuld: de Toro Rosso zeepkist waarmee hij op 16 mei aanstaande zal deelnemen aan de Red Bull Zeepkistenrace op de Cauberg in Valkenburg.

De eerste indruk die Max had van de STR ZK1 was duidelijk positief te noemen: “Hij ziet er heel goed uit. Ik kijk er erg naar uit om daarmee die berg af te rijden. Ik had het nogal druk de laatste tijd waardoor ik geen tijd had om me bezig te houden met het ontwerp, dus heb ik me laten verrassen. Ik hoop dat we als snelste beneden zijn, want dat is wel ons doel.”

Na de onontkoombare inkopper dat het in Valkenburg in ieder geval niet aan de motor zal liggen kwam het gesprek vanzelf op een serieuzer onderwerp, want we weten inmiddels hoe het Max is vergaan in zijn eerste vier Grands Prix.

Je hebt nu vier Formule 1- races achter de rug. Je hebt ontzettend veel pech gehad met drie uitvalbeurten, maar gelukkig heb je ook je stuurkunsten kunnen laten zien. Hoe moeilijk is het om positief te blijven en je te motiveren in deze omstandigheden?

Eigenlijk niet zo moeilijk. Het was altijd mijn doel om Formule 1-coureur te worden en nu zit ik erin. Natuurlijk heb ik nu even met tegenslagen te maken, maar je moet gewoon positief blijven. Die dingen gebeuren nu eenmaal en nu is het juist zaak om er sterker uit te komen en om goed samen te werken.

Ga je er anders door rijden? Behoudender of juist niet?

Nee, je kunt er zelf toch niks aan doen, dus je rijdt gewoon hetzelfde. Daar verandert niets aan.

Buiten het racen zelf; hoe ervaar je de Grands Prix weekenden tot nu toe, inclusief media, fans etcetera?

Ik ben heel tevreden, het gaat allemaal goed. Het was altijd mijn droom om daar te zijn. Als je er dan eenmaal deel van uitmaakt kun je er ook geen genoeg meer van krijgen.

Wat is zwaarder; het racen of alles eromheen en dan bedoel ik met name het steeds maar weer de pers te woord staan?

Absoluut het racen, want dat vergt veel meer van je lichaam. Die interviews; dat doe je allemaal gewoon. Dat vraagt niet heel veel van je.

Als je niet op reis bent vanwege een raceweekend staan er allerlei andere activiteiten/evenementen op je agenda; zoals bij voorbeeld de zeepkistenrace, Italia a Zandvoort, de Gamma Racing Day. Kom je nog wel thuis?

De simulator, trainingssessies, meetings…. Ik ben inderdaad redelijk veel onderweg en maar heel weinig thuis.

Als je een dag in de simulator werkt is dat dan bij Scuderia Toro Rosso in Faenza of bij Red Bull Racing in Milton Keynes?

Dat is altijd in Engeland. De simulator wordt gedeeld met Red Bull Racing, omdat het eigenlijk twee teams van Red Bull zijn, dus wij gebruiken hun simulator in Milton Keynes.

De start van het Europese seizoen staat voor de deur. Is er een bepaalde race in het bijzonder waar je het meest naar uitkijkt?

Spa! Het is niet alleen een heel mooi circuit, maar toch ook een soort van thuiscircuit voor mij, dus ik kan niet wachten om daar te kunnen rijden.

Ik hoorde Sport1-verslaggever Ronald van Dam afgelopen weekend tijdens de GP2-race zeggen dat Stoffel Vandoorne misschien wel moet denken dat het zo gek nog niet is dat hij dit seizoen nog even niet in die McLaren in de Formule 1 rijdt met al die ellende met die Honda-motor. Het gaat te ver om je te vragen of je niet liever ook een jaar GP2 of Formule Renault 3.5 had willen rijden, maar denk je soms niet “waar ben ik in vredesnaam in beland?” met al die problemen met de auto?

Nee (lachend), ik ben gewoon heel blij dat ik in de Formule 1 zit en deze dingen gebeuren nu eenmaal. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt met een team of motor. Je krijgt niet zo vaak de kans om Formule 1 te rijden en als je de kans krijgt moet je hem eigenlijk wel grijpen.

Gaat het goed komen met die Renault motor?

Ik heb er vertrouwen in. Het is niet makkelijk, want er zitten heel veel ingewikkelde systemen op die motor. Aan de andere kant hebben ze niet voor niets vier keer achter elkaar het wereldkampioenschap kunnen winnen, dus hebben ze echt wel verstand van die motor. Op dit moment is het alleen even lastig om alle onderdelen met elkaar te koppelen. Er wordt hard gewerkt om alle problemen op te lossen en ik heb er wel vertrouwen in dat het gaat lukken.

Dr Helmut Marko zou in Bahrein gezegd hebben dat jij niet te koop bent. Klopt dat? Droom je heel stiekem weleens over bij voorbeeld ‘die Silberpfeile’?

Ik heb een contract getekend bij Red Bull en ben heel blij met mijn plek bij Toro Rosso. Red Bull heeft mij de kans gegeven om Formule 1-coureur te worden en daar ben ik hen heel dankbaar voor. Nu is het aan mij om te laten zien dat ik het waard ben. Wat de toekomst brengt weet ik niet, want dat is nog ver weg. Ik focus me nu gewoon op dit seizoen.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*